Европейският съюз осъди въздушния удар срещу иранското посолство в Дамаск и призова

...
Европейският съюз осъди въздушния удар срещу иранското посолство в Дамаск и призова
Коментари Харесай

ЕС осъди удара срещу иранското посолство в Дамаск

Европейският съюз осъди въздушния удар против иранското посолство в Дамаск и прикани страните в района да проявят въздържаност, съобщава " Ройтерс ".

Иран упрекна Израел за нападението, при което бяха убити двама от неговите генерали и петима военни съветници. Израел обаче не е поел отговорност за атаката - една от най-значимите до момента за иранските ползи в Сирия.

" В тази извънредно напрегната районна обстановка е наложително да се прояви оптималната въздържаност ", акцентира Петер Стано, представител на Европейската комисия в обществената мрежа X.

" Принципът за неприкосновеност на дипломатическите и консулските пространства и личен състав би трябвало да се съблюдава във всички случаи и при всички условия в сходство с интернационалното право ", добавя той.

Иран заобикаля пряк спор с Израел по време на войната против " Хамас " в Газа, като в същото време поддържа офанзивите на своите съдружници против израелски и американски цели.

Въпреки това иранският висш водач аятолах Али Хаменей даде обещание да отмъсти за въздушния удар, който унищожи консулска постройка в съседство с основния комплекс на посолството в първокласния квартал " Мезех " на сирийската столица.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР